dinsdag 29 maart 2011

*22* Waterbad.

Ik hoorde eens een verhaaltje over  'iemand die naar de betekenis van  Efz. 5: 26 vroeg:   'het reinigen door het waterbad met  het Woord'.    De persoon woonde in een warm land  en hij kreeg een rieten mand die vies was van binnen,  in zijn handen gedrukt  met de opdracht hierin water te halen uit de rivier verder op.   Elke keer als de man terug kwam met de mand, was het water er door gelopen en was de mand helemaal leeg.    Dit gebeurde steeds weer.   De mand echter was door het door-sijpelende water helemaal schoon geworden en gereinigd'.
Je vraagt je af waarom hadden ze de man geen stevige emmer gegeven dan was hij in één keer klaar geweest.  Maar toch zit in dit verhaaltje een mooie symboliek.   Als we het water vervangen door het Woord, kunnen we ons afvragen waarom wij geen beter geheugen hebben gekregen zodat  wij één keer alles kunnen onthouden en nooit meer iets vergeten.   Dat zou handig zijn.  Want hoe vaak gebeurd het niet dat ik b.v. s'vonds al niet meer weet waar een overdenking of studie  s'morgens over gegaan was.   Maar nee,  net als bij de rieten mand, is het Woord  uit mijn gedachten weg gelopen.   En toch was het niet voor niets,  net zo als de vieze mand schoon werd door het water, wordt ook mijn binnen kant gereinigd van gedachten die mij in de weg staan om 'waardig onze roeping'  te kunnen wandelen.  Ik schrijf altijd veel tijdens een studie, en een ander hoort de studie via internet soms wel drie keer na  en elke keer als we het horen of  lezen  wordt onze binnen kant gereinigd.   Hoe vaker we Gods Woord horen, hoe meer we zullen onthouden en begrijpen.  De mand zal door het water steeds meer uitzetten, zodat het voor het water  moeilijker wordt om er door te gaan. Ook wij zullen steeds meer en meer Gods Woord verstaan en begijpen.   Maar toch  zullen wij Gods Woord nooit helemaal doorgronden en dat is gelukkig  Gods bedoeling ook niet. Want het is 'de liefde van Christus, die de kennis te boven gaat'. ( Efz. 3: 19).    Als het zover is dat wij vóór onze Heer en Heiland komen te staan zal Hij ons niet overhoren hoveel wij weten over de Bijbel.  Als het zover is zal  Hij kijken hoeveel er van 'Zijn Zoon'  in ons geopenbaard is.

1 opmerking:

  1. Ja, het is goed te weten, dat God doet met zijn woord wat Hem behaagt en dat het niet ledig zal weerkeren. Het is een geestelijke reinigende werking en scheidt vaneen wat van de ziel en wat van de geest is. Onze menselijke overleggingen worden erdoor geordend en we krijgen zicht op onze problemen. Bovendien leren we steeds beter de "Waarheid" kennen en als we weten dat Jezus zegt: Ik ben de Waarheid mogen we weten dat we Jezus als de opgestane Christus steeds beter leren kennen en daardoor meer lief krijgen.

    Fineke Stoppels

    BeantwoordenVerwijderen